Best Class X J

Showing posts with label ARITHMETIC PROGRESSION. Show all posts
Showing posts with label ARITHMETIC PROGRESSION. Show all posts

Category: By Class X - J
1)Which term of an A.P. 36 , 34, 32………… is zero. (ans. 19th)
2)Find the values of middle terms of the A.P. 2,9,16…………205 (ans. 100 & 107)
3)Which term of A.P. 21,62/3,61/3……….. is the first negative term (ans. 65th term)
4)The sum of three terms of A.P. is 21 and the product of first and third term exceeds the second term by 6. Find the numbers. (ans. 1,7,13)
5)For what value of n, the nth term of the series 2,7,12……… and 74,71,68……are equal. ( ans. 10)
6)Find the three terms in A.P. such that their sum is 6 and product is -24, find the numbers. (ans. -2,2,6 or 6,2,-2)
7)A sum of Rs. 1000 invested at 8% interest per year. If interest is calculated at the end of each year, then find interest at the end of 30 years. (ans. 2400)
8)Which term of A.P. 3,6,9…….. is 21 less than 30th. (ans.23)
9)If in an A.P. mth term is 1/n & nth term is 1/m, find (mn)th term. (ans. 1)
10)If p times the pth term is equal to q times the qth term of an A.P. Show that the (p+q)th term is zero.

Posted By:
PARAS JAIN